Portada » Recursos » Catàleg de serveis i recursos  » Tutela i Funcions Tutelars

Tutela i funcions tutelars


Definició


És la forma jurídica que substitueix la manca de capacitat d'autogovern de la persona a la qual es declara incapacitada; és exercida per un tutor.

El contingut de la tutela comprèn els drets i les facultats següents:

  • Vetllar pel tutelat, educar-lo, procurar-li aliments i una formació integral i, si escau, fer tot el que calgui per a la recuperació de la seva capacitat i per a la seva millor reinserció en la societat.
  • Representar el tutelat i, de manera optativa, administrar-ne els béns.

La tutela la pot exercir una persona física, que sol ser un familiar, o una persona jurídica, que sol ser una fundació sense ànim de lucre que té per objectiu la defensa dels drets de les persones incapacitades.

Requisits


  • La persona amb discapacitat ha d'haver estat declarada incapaç per un jutge de forma total, quan l'incapacitat no pugui administrar els seus béns ni la seva persona; o de forma parcial, quan es considera que l'incapacitat pot realitzar determinats actes sense l'assistència d'una altra persona.

Tràmits


La designació del tutor l'estableix el jutge a la sentència d'incapacitació de la persona amb discapacitat. No requereix cap tràmit posterior.

Observacions


A la ciutat de Barcelona hi ha fundacions tutelars on els familiars de les persones amb discapacitat poden demanar o bé assessorament, o bé la seva intervenció com a tutor.

Normativa


  • Llei 9/1998, de 15 de juliol, del Codi de família, modificada per la Llei 3/2005, de 8 d'abril (DOGC núm. 2687, de 23/07/1998).

Puja
Valid XHTML 1.0 Transitional CSS 2.0 Icono de conformidad con el Nivel Doble-A, de las Directrices de Accesibilidad para el Contenido Web 1.0 del W3C-WAI
2007 Regidoria de Serveis Personals i Salut Pública | Rambla Ferran, 13 | 25007 - Lleida (Spain)
Àrea d'Atenció a les Persones amb Discapacitat Telèfon: 973 700 306 | discapacitats@paeria.cat